Teikia „Blogger“.

Tiramisas

by - 12:24




Lauke karšta...Norisi lietaus, bet juk vasara turi būti karšta. Neprisimenu, kada paskutinį kartą taip smarkiai buvau prilipusi prie kėdės laikydama šaltą kavą rankose. Nesinori eiti iš namų, kai lauke toks alinamas karštis... nors piknikas pavėsyje skamba smagiai...

Toks karštis primena Italiją. Norėčiau nuvažiuoti į Romą: tokiame karštyje gurkšnočiau espresso, valgyčiau gelato ir žavėčiausi nepakartojamais istoriniais monumentais. 


Taip, Italija yra labai turtinga savąja istorija, bet Itališka virtuvė jau visai kitas reikalas. Šviežiausi ingredientai: pomidorai, alyvuogių aliejus, bazilikas... Naminiai makaronai, picos, pesto, tūkstančiai sūrių rūšių, naminis vynas ir šimtai desertų, kurie vilioja mus atvažiuoti aplankyti šios svajonių šalies. Tikriausiai išragauti itališko maisto būtų kiekvieno gurmano svajonė. Nesu gurmanė, bet tikrai norėčiau paragauti gabalėlio šios dieviškos žemės.


Nors Italijos virtuvė pasižymi karštaisiais patiekalais, itališki desertai neatsilieka nuo prancūziškų pyragaičių. Nesaldūs desertai, kaip antai tiramisù man patinka labiau už eklerus. 

Truputėlis istorijos apie Tiramisù:

Tiramisu atsiradimo istorijų yra ne viena. Vieni teigia, kad pirmasis toks receptas buvo aprašytas Giovanni Capnist receptų knygoje I Dolci Del Veneto 1983 m. Istorikų teigimu, pirmą kartą Tiramisu buvo paminėtas Sienoje. Ši versija teigia, kad toks gaminys buvo pagamintas didžiojo Toskanos hercogo Kozimo III garbei 1969 m. gruodžio 24 d., kuomet jis aplankė Sienos miestą.
Šis desertas yra gaminamas pagal paprastą principą: mirkant sausainius "pirštelius" į espresso ir užpilant juos maskarponės ir žalių kiaušinių kremu. Tiramisù yra gardinamas brendžiu ir puošiamas natūraliais kakavos milteliais.
Tekstas paimtas iš wikipedia.org

Namiškiai prašė pagaminti kažko ,,nesaldaus", nes visi šeimoje laikosi vasarinės dietos. Taigi sugalvojau, kad šis desertas būtų tinkama išeiti visiems ir žinoma, pirmąjam tinklaraščio receptui. Receptą radau žurnale ,,Ji" taigi pabandžiau pasigaminti.

Paragavusi šio dieviškojo ,,suaugusių" deserto pasijutau lyg bučiau pačioje Romoje - Italija atkeliavo į mano sodą!




Reikės:
  • biskvitinių sausainių ,,Damų piršteliai" kitaip žinomi kaip ,,Savoiardi";
  • 500g maskarponės sūrio;
  • 4 kiaušinių;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • stiklinės juodos stiprios kavos;
  • 50ml brendžio;
  • 2 šaukštelių natūralios kakavos (desertui papuošti).

Kiaušinius labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perliekite verdančiu, baltymą kruopščiai atskirkite nuo trynių, trynius su cukrumi išplakite iki vientisumo, o baltymus padėkite į šaldytuvą, kad gerai atvėstų.

Maskarponės masę sukrėskite į gilų dubenį, išsukite. Kiaušinių plakinį, pildama plonyte srovele, palengva sumaišykite su maskarpone - turi būti vientisa blizgi masė.
Užplikytą kavą atvėsinkite, perkoškite per sietelį, kad neliktų tirščių, įpilkite brendžio ir skysčiu saikingai apliekite sausainius. Stenkitės neperlieti sausainių, antraip tiramisas išskys. Tikrai nebūtina supilti viso paruošto gėrimo - nelygu, kaip sausainiai sugeria skystį (priklauso nuo gamintojo). Kavos gali reikėti mažiau, nei nurodyta recepte.
Atvėsinus baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki standžios masės ir labai lėtai, kabindama šaukštu iš apačios, įmaišykite į markarponę.
Plokščiame inde vieną prie kito išdėliokite sausainius. Ant jų negailėdama krėskite maskarponės masės, išdėliokite sausainius, vėl krėskite sūrio. Paruoštą tiramisą kurį laiką palaikykite kambaryje, kad maskarponės kremas gerai įsigertų į sausainius, tada 3-4 valandas vėsinkite šaldytuve. Prieš tiekdama desertą, jį apibarstykite kakavos milteliais. Galite puošti ir mėtos lapeliu.


Patariu mėgautis prie puodelio saldžios kavos, nes pats desertas yra nesaldus.




Skanaus,
Miss Baklažan

You May Also Like

2 komentarai (-ų)